Koltuk altı ağrısı çoğunlukla kol uzanırken ya da hareket ederken oluşan basısal nöropati sonucu görülür. Sol koltuk altı ağrısı ise kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları ve abdominal patolojiler ile ilişkilendirilir. Sol koltuk altında ağrı ile birlikte nefes darlığı, göğüs ağrısı, terleme ve bilinçte değişim gibi bulgular varsa acil servise başvurulmalıdır.
Koltuk altı, boynunuzu omuzlarınıza bağlayan üçgen şekilli kasların oluşturduğu sınırların altında ve üstünde bulunan vücut bölgesidir. Koltuk altı sağ ve sol kolda farklı şekillerde konumlanmış olsa da yaşanan ağrı genel olarak benzer nedenlerden kaynaklanır.
Sağ koltuk altı ağrısı, karaciğer hastalıkları ve safra kesesi sorunları ile ilişkilendirilebilirken sol koltuk altı ağrısı daha çok kalp ve akciğer hastalıkları ile ilişkilendirilir. Ayrıca sol koltuk altında ağrı, abdominal (karın) organlardaki sorunlar nedeniyle de yaşanabilir.
Ağrının kaynağını belirlemek için kişinin tıbbi geçmişinin gözden geçirilmesi ve detaylı bir fiziksel muayeneden geçirilmesi gerekir. Doktor gerekli görürse ağrının kaynağını tespit etmek için çeşitli görüntüleme yöntemlerine başvurabilir.
Sol Koltuk Altında Ağrı ile Beraber Görülen Belirtiler
Sol koltuk altında ağrı yaşandığında bu ağrının altında yatan sebebe göre vücudun farklı bölgelerinde farklı belirtiler görülebilir. Bu semptomlardan bazıları şu şekildedir:
- Nefes darlığı
- Bilinç bulanıklığı ya da bayılma
- Göğüste sıkışma hissi
- Terleme
- Ağız kuruluğu
- Kol ve omuz bölgesinde kuvvetsizlik
- El parmaklarında uyuşma
- Tansiyonda düşme
- Üst mide bölgesinde rahatsızlık hissi
- Bulantı
- Vücudun diğer bölgelerinde ağrı (özellikle sırtta)
Koltuk altı bölgesinde terleme ve koku oluşumu ise genetik faktörler, hormonel değişimler ya da bazı hastalıklar nedeniyle oluşabilir. Bu durum hastalık olarak değerlendirilmez fakat hijyenik önlemler alınması tavsiye edilir.
Sol Koltuk Altındaki Ağrının Nedenleri
Sol koltuk altında ağrı yaşanmasının başlıca nedenleri şunlardır:
- Basınç nöropatisi
- Akciğer kanseri
- Astım
- Pneumoni (zatürre)
- Periferik nöropati
- Mide reflüsü
- Servikal disk hernisi
- Osteoporoz
Ağrının nedeni tıbbi geçmiş ve fiziksel muayene sonrasında netlik kazanır. Gerekirse tanı süreçinde çeşitli görüntüleme yöntemlerine başvurulur.
Kalp Krizi
Sol koltuk altı ağrısının en yaygın bilinen ve korkulan nedeni kalp krizidir. Özellikle erkeklerde kalp krizi belirtileri klasik semptomların dışında farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bu nedenle kalp krizinin teşhis ve tedavisi zorlaşabilir.
Kalp krizinin en yaygın belirtisi göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma hissidir. Bunun yanında sol koltuk altında ağrı, sol kola yayılan ağrı, nefes darlığı, terleme, mide ağrısı ve bulantı gibi belirtiler de kalp krizinin habercisi kabul edilir. Bu tarz belirtiler yaşandığında hızlı bir şekilde tıbbi yardım alınması kalp krizinin olası etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur.
Akciğer Hastalıkları
Sol koltuk altında ağrı yaşanmasının bir diğer olası nedeni de akciğer hastalıklarıdır. Akciğer kanseri, astım ve pneumoni (zatürre) gibi rahatsızlıklar akciğerlerin fonksiyonlarını bozarak bu tarz semptomların yaşanmasına neden olabilir.
Akciğer hastalıkları sebebiyle sol koltuk altında yaşanan ağrılar genellikle akciğerlere yapılan müdahaleler sonrasında düzelir. Fakat kanser tedavileri süresince koltuk altında yaşanan ağrı ve huzursuzluğun kontrol altına alınması için ek tedavilere başvurulabilir.
Mide Reflüsü
Mide reflüsü (gebelikte görülen huzursuz mide), mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Asit içeren mide salgıları, yemek borusunun hassas yüzeyine zarar vererek yanma hissi ve göğüs ağrısına neden olabilir. Reflü aynı zamanda mide içeriğinin ağzımıza gelmesi ve kötü bir tat hissetmemize sebep olabilir.
Mide reflüsü koltuk altı ağrısına neden olabileceği gibi mide fıtığı, peptik ülser ya da özofagus kanserine bağlı olarak da görülebilir.
Servikal Disk Hernisi
Boyun omurları arasında bulunan ve omurganın esnekliğini sağlayan disklerin yıpranması sonucu görülen servikal disk hernisinde koltuk altı ağrısı meydana gelebilir. Servikal disk hernisinde görülen ağrı koltuk altından başlayıp kola kadar devam eden ağrılara dönüşebilir.
Servikal disk hernisinde genellikle boyunda hareketsizlik, sırt üstü yatamama ve kollarda güçsüzlük gibi şikayetler de görülür. Bu rahatsızlığın tedavisinde fizik tedavi yöntemlerine başvurulabileceği gibi cerrahi yöntemler de uygulanabilir.
Periferik Nöropati
Diyabet, alkol bağımlılığı, ototoksik kemoterapi ilaçları ya da periferik damar hastalıkları gibi nedenlere bağlı olarak sinirlerde hasar meydana gelebilir. Periferik nöropati adı verilen bu durumda koltuk altı ve omuz bölgesinde ağrı yaşanmasının yanında vücudun farklı bölgelerinde uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Pankreas Hastalıkları
Pankreasın sol tarafında oluşan problemler sol koltuk altında ağrı meydana gelmesine neden olabilir. Pankreas kanseri nedeniyle oluşan ağrılar genellikle ilerleyen evrelerde ortaya çıkar.
Böbrek Hastalıkları
Böbreklerde meydana gelen taş ya da enfeksiyon gibi problemler sol koltuk altında ağrı yaşanmasına neden olabilir. Bu tarz problemler böbreğin bulunduğu vücut bölgesi nedeniyle sırt bölgesinde de ağrı meydana getirebilir.
Omuz Problemleri
Kalkık omuz sendromu olarak bilinen sakatlanmalarda omuzdan kaynaklanan problemler sol koltuk altında ağrı yaşanmasına neden olabilir.
Düşük Kemik Yoğunluğu (Osteoporoz)
Düşük kemik yoğunluğu sonucu kemikler daha dayanıksız hale gelir ve kolaylıkla kırılabilir. Özellikle kadınlarda menopoz sonrası osteoporoz riski artar. Osteoporozda sol koltuk altında ya da sırt bölgesinde kırık oluşabilir. Bu tarz kırıklar herhangi bir travma ya da darbe olmadan da oluşabileceği için kemik erimesi olan kişilerde sol koltuk altında ağrı yaşanması dikkatle değerlendirilmelidir.
Doktor Hangi Durumlarda Koltuk Altı Ağrılarına Müdahale Eder?
Ağrının altında yatan sebebe göre farklı branşlarda uzmanlaşmış doktorlara başvurulmalıdır. Koltuk altında meydana gelen ağrılar için başvurulabilecek doktorlar şu şekildedir:
- Ağrının sebebine göre kardiyolog, ortopedist ya da nöroloji uzmanına danışılabilir
- Ağrının sebebi belirlenip tedavi süreci başladıktan sonra düzenli kontroller için doktora danışılmalıdır
Evde Koltuk Altı Ağrı Yönetimi Nasıl Olur?
Koltuk altı ağrısı evde bazı yöntemlerle yönetilebilir. Ağrıyı kontrol altına almak için şu önlemler alınabilir:
- Ağrıyan bölgeye soğuk kompres uygulamak şişliği azaltarak ağrıyı hafifletebilir
- Ağrıyan bölgeyi istirahat ettirmek önemlidir. Özellikle fiziksel aktiviteler sonrasında bölgede dinlenme sağlanması faydalı olabilir
- Bol sıvı tüketmek vücudun su ihtiyacını karşılayarak olası dehidrasyona engel olabilir
- Ağrıyan bölgeye masaj yapmak kan dolaşımını artırarak rahatlama sağlayabilir
- Ağrının sebebine göre yoga gibi hafif egzersizler kan dolaşımını artırarak rahatlama sağlayabilir
- Ağrıyan bölgeyi ısıtmak kan dolaşımını artırarak geçici rahatlama sağlayabilir fakat soğuğun fayda etmediği durumlarda tercih edilmelidir
- Ağrıyan bölgeyi zorlamamak önemlidir bu nedenle yapmanız gereken aktiviteleri doktorunuza danışarak planlayabilirsiniz
- Diyetinize yeterli miktarda vitamin ve mineral içeren besinleri eklemek kasların sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir
- Sigarayı bırakmak damar sağlığınızı düzene sokarak kan akışını olumlu yönde etkileyebilir
- Zararlı alışkanlıkları bırakmak daha sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir
- Kafeini azaltmak vücuttaki asidozu azaltarak ağrıyı hafifletebilir
- Daha fazla uyumak vücudun dinlenmesini sağlayarak onarım sürecine katkıda bulunabilir
Eğer ağrı tedaviye yanıt vermezse doktora yeniden başvurulmalıdır. Ayrıca şiddetlenen ya da daha önce olmadığı halde yeni başlayan ağrılar için de mutlaka doktora danışılmalıdır.