Vajina Ağrısı Neden Olur? Vajina İçinde Ağrı Neden Olur?

Vajinal ağrı, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında hissedilebilen rahatsız edici bir his olarak tanımlanabilir. Bu ağrının nedeni bulunmadıkça vajinal bölge ile ilgili herhangi bir işlem yapılmaması önerilir. Vajina içinde ağrı neden olur sorusuna verilebilecek en yaygın cevaplar cinsel yolla bulaşan hastalıklar, mantar enfeksiyonları ve vajinit olarak sıralanabilir.

Vajina Ağrısı Nedenleri

Bazı durumlarda vajina bölgesinin sağlıklı bir şekilde fonksiyon görememesi sonucu vajina ağrısı ortaya çıkabilmektedir. Vajina ağrısının ortaya çıkmasında etkili olabilecek bazı durumlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
  • Vajinit
  • Mantar enfeksiyonları
  • Bakteriyel vaginoz
  • Servisit
  • Endometriozis
  • Fibroidler
  • Apandisit

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE), vajina içinde yaşanan ağrıların en yaygın nedenleri arasında yer alır. Klamidya ve gonore gibi CYBE’ler, vajinal bölgede tahrişe ve inflamasyona neden olarak ağrı oluşturabilirler.

Mantar enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonları, vajinal akıntı ve kaşıntıya neden olabileceği gibi vajina içinde ve çevresinde de ağrı oluşturabilir. Genellikle sıcak ve nemli ortamlarda gelişen bu enfeksiyonlar, gebelik, diabet veya bağışıklık sistemini zayıflatan diğer durumlar söz konusu olduğunda daha sık yaşanır.

Bakteriyel vaginoz

Bakteriyel vaginoz, vajinada normal bakterilerin dengesinin bozulması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, vajina içinde ağrı yanı sıra kötü kokulu bir akıntıya da sebep olabilir.

Servisit

Servisit, rahim ağzının iltihaplanmasıdır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar nedeniyle meydana gelebilen servisit, vajina içinde ve dışarısında da ağrıya neden olabilir.

Endometriozis

Endometriozis, rahmin iç tabakasının rahmin dışarısında, diğer organlarda büyümesidir. Bu durum şiddetli adet sancılarına ve vajina içinde ağrıya sebep olabilir. Endometriozis vajinayı rektuma bağlayan dokuda da görülebilir, bu durumda vajina ile rektum arasında sert bir doku hissedilebilir.

Fibroidler

Fibroidler, rahmin kas dokusunda oluşan iyi huylu tümörlerdir. Rahimde büyüyen fibroidler vajina içindeki basınç ve ağrı hissiyatına neden olabilir.

Apandisit

Apandisitin iltihaplanması durumunda, şiddetli karın ağrısı yaşanabilir. Apandisit, kadınlarda pelvik inflamatuar hastalık olarak da düşünülebileceği için vajina ağrısı ile karıştırılabilir. Bu nedenle apandisit şüphesi durumunda mutlaka bir uzmana görünülmelidir.

Vajina Ağrısı Tanısı ve Tedavisi

Vajina bölgesinde ağrı yaşanması durumunda öncelikle bu ağrının nedeninin bulunması gerekir. Bu nedenle mutlaka bir uzmana görünülmeli ve gerekli testler yapılmalıdır. Teşhis sürecinde fiziki muayene, kadın doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilecek pelvik muayene ve gerektiği takdirde görüntüleme yöntemleri uygulanabilir.

Ağrının nedeni belirlendikten sonra tedavi süreci de başlamış olacaktır. Örneğin mantar enfeksiyonu nedeniyle yaşanan vajina ağrısında mantar tedavisine başlanır ve vajinada oluşan inflamasyon düzeldiğinde ağrı da ortadan kalkmış olacaktır. Ancak bazı durumlarda vajina ağrısı kronikleşebilir ve bu durumda psikolojik destek de dahil olmak üzere farklı tedavi yöntemlerine başvurulabilir.

Scroll to Top