Vücut Ağrıları Neden Olur? Vücut Ağrıları Nasıl Geçer?

Eklemlerde, kaslarda ve vücudun genelinde görülebilen ağrı tipleri vücut ağrıları olarak değerlendirilir. Vücut ağrılarının altında yatan neden çok çeşitlidir. Vücuttaki ağrı özellikle hareket etmeyi zorlaştıran ve günlük yaşamı olumsuz etki eden bir durumdur. Vücut ağrıları genellikle dinlenme, sıcak kompres uygulama ve ağrı kesici ilaçlar ile geçer ancak altta yatan neden ciddi bir durum ise tedavi edici yöntemler uygulanmalıdır.

Vücut Ağrıları Neden Olur?

Vücut ağrılarının nedenleri arasında fibromyalji, grip, romatizmal ateş, yangısal barsak hastalığı, lenfoma ve lupus gibi otoimmün hastalıkları yer alır. Vücut ağrıları ayrıca aşırı egzersiz, stres, uykusuzluk ve hareketsiz yaşam tarzı gibi durumlarda da ortaya çıkabilir.

Vücut ağrıları genel olarak şu durumlarda görülür:

  • Soğuk algınlığı ve gribe bağlı görülen yaygın ağrılar
  • Aşırı fiziksel aktivite sonucunda oluşan kas zorlanmaları
  • Stres ve kaygı bozukluğu gibi zihinsel problemlerden kaynaklanan gerginlik ve ağrı
  • Farklı enfeksiyonlardan kaynaklanan ağrılar
  • Otoimmün hastalıkları sonucu oluşabilen iltihaplanmalar

Fibromyalji

Pek çok vücut ağrısı fibromyaljiye bağlı olarak ortaya çıkar. Fibromyalji, vücutta yaygın ağrı ile karakterize kronik bir hastalıktır. Fibromyaljisi olan kişilerde beyin ve sinir sisteminin normal ağrı sinyallerini işleme biçimindeki bozulma nedeniyle aşırı duyarlılık söz konusudur. Bu durum kişilerin hafif bir darbe ya da dokunuşta bile şiddetli ağrı hissetmesine neden olur. Fibromyalji ayrıca yorgunluk, uyku bozuklukları ve konsantrasyon güçlüğüne de yol açar.

Gribal Enfeksiyonlar

Grip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları vücutta ağrılara neden olur. Vücut ağrıları bu enfeksiyonların en yaygın görülen belirtilerinden biridir. Bu tarz enfeksiyonlarda ağrı genellikle hafif düzeydedir ve enfeksiyon tedavi olduğunda geçer.

Aşırı Egzersiz

Aşırı egzersiz vücutta kas zorlanmasına bağlı ağrılara yol açar. Kaslardaki bağ dokusunun hasar görmesi sonucu egzersiz sonrasında kaslarda sertlik ve hassasiyet oluşur. Bu durum özellikle kuvvet antrenmanı yapılan bölgelerde görülür ancak tüm vücudu da etkileyebilir. Aşırı egzersize bağlı ortaya çıkan bu ağrılar genellikle birkaç gün içerisinde geçer.

Stres ve Kaygı Bozukluğu

Zihinsel problemler olan stres ve kaygı bozukluğu vücuttaki gerginliğin artmasına ve buna bağlı ağrılara neden olur. Stres vücutta kortizol adı verilen bir hormon salgılanmasına yol açar. Bu hormonun artışı vücudun gerginleşmesine ve daha hassas hale gelmesine neden olur. Stresle beraber kaygı bozukluklarında ise nefes alıp veriş düzensizleşir. Bu durum vücuttaki oksijen düzeyini etkileyerek kaslarda ve eklemlerde ağrıya sebep olabilir.

Farklı Enfeksiyonlar

Bağışıklık sistemini zayıflatan farklı enfeksiyonlar da vücut ağrılarına neden olur. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu, zatürre, böbrek enfeksiyonu, tüberküloz gibi enfeksiyonlarda bağışıklık sisteminin yanı sıra vücuttaki toksin seviyesinin artışı da ağrıya sebep olur.

Otoimmün Hastalıklar

Lupus, romatoid artrit, multiple skleroz gibi otoimmün hastalıklarda vücudun bağışıklık sistemi sağlıklı hücrelere saldırır. Vücuttaki iltihaplanma seviyesinin artması sonucu ortaya çıkan bu hastalıklarda vücut ağrıları da görülebilir. Otoimmün hastalıklarda vücut ağrılarına ek olarak yorgunluk, ısı artışı, ciltte döküntü gibi semptomlar da ortaya çıkar.

Vücut Ağrıları Belirtileri Nelerdir?

Ağrı dışında eklem iltihabı, sertliği ve şişliği, kas spazmları, yorgunluk, baş ağrısı, iştahsızlık ve uyku bozukluğu görülebilir.

Ağrı genel olarak hafif düzeyde seyreder ancak hareket etmekte zorluk çekmeyecek kadar şiddetli olabilir. Ağrı gün içerisinde farklı seviyelerde seyredebilir, hafifleyip şiddetlenebilir.

Bazı durumlarda vücut ağrıları baş ağrısı ile birlikte görülür. Enfeksiyonel durumlar söz konusu olduğunda ise ateşle beraber görülen vücut ağrıları tehlikeli olabilir.

Vücut Ağrıları Tanısı Nasıl Konulur?

Tanıda öncelikle kişinin öyküsü detaylı şekilde dinlenir ve değerlendirilir. Kişide görülen belirtiler ayrıntılı şekilde sorgulanır. Fiziksel muayene ile vücuttaki hassas bölgeler tespit edilir. Kan testleri, idrar testleri ve görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir.

Vücut Ağrıları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi yöntemleri kişideki altta yatan nedene göre farklılık gösterir. Örneğin fibromyalji tedavisinde psikoterapi ve egzersiz önerilebilir.

Ağrıyan bölgeye sıcak ya da soğuk kompres uygulanması önerilebilir. Ayrıca ağrı kesici ilaçlar da tedavi sürecinde doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.

Vücut Ağrıları Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Sıcak banyo yapmak, yoga ve hafif egzersizler yapmak, bol sıvı tüketmek, dengeli beslenmek ve yeteri kadar uyumak evde uygulanabilecek yöntemler arasında yer alır.

Vücut Ağrılarında Hangi Doktora Gidilir?

Genel vücut ağrılarında öncelikle Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gidilmesi gerekir. Daha sonra gerekli görüldüğü takdirde farklı tıbbi alanlara yönlendirme yapılabilir.

Scroll to Top