Yumurtanın döllenmesi, sperm ve yumurta hücresinin birleşerek yeni bir bireyin ilk aşamasını oluşturmasıdır. Bu süreçte bazı kadınlar, yumurtlama öncesi ve sonrası karın ağrısı, kasık ağrısı gibi belirtiler yaşar. Döllenme süreci yumurtlama ile ilişkilidir yani doğrudan yumurta döllenirken ağrı gibi belirtilere neden olmaz. Döllenme başarılı olduğunda gebelik başlamış olur ve bu süreçte kadınların yaşadığı belirtiler daha belirgin hale gelir. Döllenme belirtileri nelerdir? Döllenme sonucunda değişen neler vardır? Tüm bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını bu yazıda bulabilirsiniz.
Döllenme Nedir?
Döllenme, sperm ve yumurta hücresinin birleşerek zigot adı verilen tek hücreli bir yapı oluşturmasıdır. Bu süreçte sperm, yumurta hücresinin zarını aşarak içine girer ve böylece yeni bir canlı için genetik materyal sağlanmış olur. Döllenme insanlarda ortalama 24 saat sürer ve döllenmeden sonraki günlerde zigotun oluştuğu fallop tüplerinde devam eder.
Zigot, çok hücreli bir yapı haline gelene kadar bölünmeye devam eder ve bu süreçte tüplerin uterus’a (rahim) yakın bir yerine ulaşır. Burada yaklaşık 6-12 gün arası bir süre konaklama (implante olma) süreci yaşayan zigot, rahmin uygunluğuna bağlı olarak rahme tutunarak gebeliği başlatır.
Döllenme Belirtileri Nedir?
Döllenme sonrası kadınlarda bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler her kadında aynı şekilde ve şiddette görülmeyebilir. Genel olarak yaşanan döllenme belirtileri şunlardır:
- Adet gecikmesi
- Hafif lekelenme (implantasyon kanaması)
- Yorgunluk
- Göğüslerde hassasiyet ve büyüme
- Bulantı ve kusma
- İştah değişiklikleri
- Baş dönmesi
- Sık idrara çıkma
- Mood değişimleri
Bu belirtiler, her kadında farklı şekillerde ve farklı adet dönemlerinde deneyimlenebilir. Bu nedenle, sadece bu belirtilerin varlığına dayanarak kesin bir gebelik teşhisi koymak zordur. En güvenilir sonuç için kan testleri önerilmektedir.
Döllenme Ağrısı Olur mu?
Döllenmenin kendine has bir ağrısı ya da acısı yoktur. Ancak bazı kadınlar, döllenmenin gerçekleştiği gün olan yumurtlamada karın ağrısı, kasık ağrısı gibi semptomlar yaşayabilir. Bu belirtiler, yumurtlama sırasında meydana gelen hormonal değişikliklere ve olgunlaşmış yumurtanın yumurtalık folikülünden salınmasına bağlı olarak ortaya çıkar.
Döllenme Başarısız Olursa Ne Olur?
Bazı döllenme süreçleri başarılı olurken bazıları ise başarısız olabilir. Ancak bu durum doğal süreçler içerisinde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Döllenmenin başarısız olması durumunda gebelik gelişmez ve adet döneminin başlamasıyla kadınlar bu durumu anlayabilir.
Başarısız döllenme durumunun sık yaşanması halinde çiftlerin konu hakkında uzman desteği alması önerilir.
Döllenmenin Gerçekleştiği Nasıl Anlaşılır?
Döllenmenin gerçekleştiği ancak adet döneminin geciktiği zamandan itibaren kan testi yapılması halinde gebelik durumu kesin olarak anlaşılır. Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda gebelik hormonu (HCG) seviyesinin ölçülmesiyle gebelik durumu anlaşılır.
Döllenme Sonrası Belirtiler Kaçıncı Güne Olur?
Döllenme sonrası belirtilerin başlaması kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak döllenmeden 6-12 gün sonra gebeliğe bağlı değişiklikler yaşanmaya başlanır. Bu belirtilerin en bilinen ve dikkat çekeni adet döneminde yaşanan belirtilere benzer göğüs ağrısı ve hassasiyetle birlikte adet gecikmesidir.